Трећи интернационални сусрет у Атини у оквиру пројекта ''Интербалканска мрежа локалних власти у области животне средине'' (ELAIN-Enviromental Local Authorities Interbalkan Network)

24/03/2016

Град Нови Сад и Асоцијација за заштиту животне средине Града Атине и Пиреја, потписали су 29. маја 2013. године Меморандум о разумевању о међубалканској сарадњи у област заштите животне средине.

Један од циљева овог Меморандума је планирање и спровођење програма заједничког оквира деловања коришћењем технолошких напредних и иновативних апликација за решавање заједничких проблема у области заштите животне средине.
Први резултат ове сарадње огледа се у заједничкој реализацији пројекта ''Интербалканска мрежа локалних власти у области животне средине'' (ELAIN-Enviromental Local Authorities Interbalkan Network), који има за циљ индентификовање изазова у области заштите животне средине и проналажење најбољег решења за локалне еколошке проблеме. Поред Града Новог Сада, у реализацији овог пројекта учествује још седам градова партнера: Атина (PESYDAP), Ниш, Софија, Источно Сарајево, Бијељина, Ријека и Тирана.
Први интернационални сусрет је одржан у Тирани, Албанија, од 01. – 02. априла 2014. године, на којем је тим Града Новог Сада презентовао проблеме и изазове у области заштите животне средине.
Други интернационални сусрет одржаo се у Бијељини од 3. до 6. новембра 2014. године. Тим Града Новог Сада на овом састанку представио је резултате рада на изради „Програма заштите животне средине Града Новог Сада".
Трећи интернационални сусрет одржан је у периоду од 6. до 9. априла 2015. године у Атини, Република Грчка, а тим Града Новог Сада представљали су представници Градских управа Града Новог Сада, Покрајинског завода за заштиту природе, медија и невладиних организација.

Првог радног дана сниман је материјал за промо спот Пројекта у којем су сви градови партнери одговарали на следећа питања:
1.    Која је најефикаснија активности заштите животне средине коју спроводи ваша управа?
2.    Како је загарантовано учешће јавности?
3.    Која је корист ELAIN мреже?

Имајући у виду да је на 1. састанку Радне групе у Тирани , сваки град партнер презентовао је своју политику заштите животне средине, другог раног дана на 3. састанку Радне групе у Атини након 12 месеци приказани су резултати и напредак остварен у областима које су тада презентоване. По завршетку конференције, која је била медијски пропраћена и отворена за јавност, одржан је састанак којем су присуствовали само представници тимова свих градова партнера и на ком је договорен начин функционисања ELAIN мреже као и наставак сарадње градова партнера у области заштите животне средине. У послеподневним сатима другог радног дана организована је садња младих садница дрвећа у подножју Акропоља. Сваки град партнер је са једним од Градоначелника општина Атине засадио једно стабло поред којег је планирано и постављање натписа са посветом.
Трећег радног дана организована је целодневна посета местима од еколошког и културног значаја. На крају дана организован је округли сто на ком су донети закључци са Трећег интернационалног састанка:

  • Успостављање институционалне структуре ELAIN мреже са међународним стандардима: Генерална скупштина (састављена од политичког руководства мреже Градоначелника, председника PESIDAP), Секретаријат (састављен од научника) и Одбор (логистичка подршка мреже);
  • Успостављање процес сертификације за награђивање добре праксе;
  • Израда електронске мапе са приказима најбоље праксе.


Више фотографија можете погледато овде